Dit recept levert 1 liter bouillon op.
Spoel de karkassen en het afsnijdsel af onder koud water, marineer het daarna circa 24 uur in de rode wijn met het schoongemaakte en kleingesneden bouquet. Het spoelen van de karkassen en het afsnijdsel is belangrijk om de bloedresten te verwijderen, zo worden puntjes gestold bloed in de saus voorkomen.
Neem de karkassen en het afsnijdsel uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Kleur alles in een ruime pan in de olijfolie en voeg het ontbijtspek toe. Giet zodra het kleur heeft de marinade met het bouquet erop. Voeg alle kruiden, de ontbijtkoek en de vossebessen toe. Vul af met koud water en breng langzaam aan de kook.
Schuim af. Laat de bouillon minstens 4 uur trekken.
Giet de bouillon na het verstrijken van de bereidingstijd door een zeef en vervolgens door een met koud water natgemaakte passeerdoek beklede zeef. Laat afkoelen en verwijder het gestolde vetlaagje, of ontvet de warme bouillon door met keukenpapier het vet eraf te deppen.
Voor het gebruik in sauzen de bouillon na het ontvetten laten inkoken tot de gewenste sterkte.